Terugblik

Wie nog even wil nagenieten van het eerste Deventer Fietstival krijgt een indruk door even naar de galerie met foto’s te gaan en die door te bladeren!
In het menu de pagina Terugblik dus.

 

Lancering website Vandefiets.nl tijdens Fietstival

Op Hemelvaartsdag is de website Vandefiets.nl gelanceerd. Met verhalen vanaf de pedalen. Karel Smouter en Michael Rhebergen, de mannen van de fiets, gingen tijdens het Fietstival in gesprek met bezoekers van het Fietstival om de eerste verhalen te verzamelen.

U kunt de tochten van de mannen volgen door u in te schrijven op hun website,

Het is bijna zover!

Nog een paar dagen… en dan is het hemelvaartsdag 2019. Voor de deelnemers  het volgende bericht:

We verheugen ons op je komst en hopen dat het een prachtige dag wordt.

Parkeren en aanmelden

Als deelnemer mag je een auto parkeren op het parkeerterrein van Roto Smeets, ingang Hunneperkade tegenover Monuta.

Het secretariaat is vlakbij: loop naar de Scheepvaartstraat en ga naar Koffiedok/KoffieMakerij aan de rechterzijde.

Kom je op de fiets, parkeer deze dan even tijdelijk in de stalling op de hoek van de Scheepvaartstraat. De grote fietsenstalling bevindt zich rond de Grijze silo, voor Fooddock.

Secretariaat:
binnen aan de grote tafel melden de Urbantrailers zich links aan, de Kunstrouterijders rechts.

Neem je ticket met barcode mee, op papier geprint of op je mobiel. De barcode wordt gescand en je krijgt een stempel. En je ontvangt een flyer met het programma en een plattegrond. Heb je nog niet ingeschreven of vrienden of familie die mee willen: inschrijven kan ook donderdag nog bij het secretariaat. Maar het is handiger als je dat doet via deze link.

Nog meer te zien

Moet je even wachten? Geniet dan van de lekkere koffie van de Koffiemakerij of neem een drankje bij DOkH2O, bij PIKNIK of bij Fooddock. De winkel met Italiaanse delicatessen van Bella Macchina is ook open.

Vergeet vooral niet een kijkje te nemen in het Kunstenlab, waar een pop-up expositie is rond de historie van Deventer Fietsstad en ook te genieten van de andere programma onderdelen.

Wilt je het goede doel van de dag (extra) steunen, bij het secretariaat en elders hangen A4-tjes met een code die je kunt scannen om een donatie te doen. Of laat je voor vijf euro op de foto zetten terwijl je finisht voor Tom Dumouli. Dat kan op het Havenplein voor BeeldTaal. Je vindt alle genoemde locaties op de flyer die je krijgt.

De Rivel Urban Trail

Voor degenen die hebben ingeschreven voor de Rivel Urban Trail wacht een enerverend parcours.
Met hindernissen die je zeker niet op een MTB rondje in het bos tegenkomt.
De urbantrailers kunnen na inschrijving verder naar de wedstrijdtafel naast Fooddock en krijgen daar dan verdere instructies. De officiële start is om half 11als de G-rijders van de Zwaluwen de eerste rondjes rijden. De ritten van de overige deelnemers vinden plaats tussen 11 en 14 uur.

De Roto Tweewielers Kunstroute

De Roto Kunstroute is een verrassende route die eventueel in twee delen kan worden gereden als je 30 km te ver vindt. Het is aan te raden even naar het programma te kijken om voor óf na de route nog te genieten van de andere elementen van het Fietstival in het Havenkwartier.

De rijders van de Kunstroute ontvangen een gids met de route en een beschrijving van de kunstwerken. In het gidsje staat ook een link naar de gpx-route. Die kun je gebruiken met daarvoor geschikte apps op je smartphone zoals Pocketearth en Topo GPS. Wil je de route op je mobiel, installeer een van deze apps of een andere vast van tevoren.

Als aanvulling op de gids kun je ook het boek Beeldschoon Deventer op Hemelvaartsdag met korting aanschaffen. De auteur Henk van Baalen is aanwezig in Koffiedok. Hij verkoopt en signeert desgewenst het boek.

Vragen?

De Lionsleden zijn herkenbaar aan hun paarse en blauwe veiligheidshesjes. Heb je vragen: spreek hen aan.
Wij wensen je een fijn Fietstival. Tot donderdag!

 

Voor het voetlicht: een van de vrijwilligers – en een verborgen parel in het havenkwartier

Het Fietstival is een evenement waar natuurlijk veel mensen bij betrokken zijn om het tot een geslaagde dag te maken. We zijn achter de schermen met een fanatiek team al bijna een jaar bezig om alles te regelen. Vandaag even aandacht voor een van die vrijwilligers.

Het is Han Nijhof. Waarschijnlijk de oudste bewoner van het Havenkwartier. Han is een bekende verschijning in de buurt. En zeer betrokken bij alles wat er gebeurt. Hij woont nu in het markante brugwachtershuisje, op de kop van het terrein. In zijn werkzame leven, toen nog wonend in een van de woningen die plaats maakten voor de moderne huizen die nu aan de Mr. de Boerlaan staan, was hij machinist van het dieselgemaal Ankersmit bij de sluis. Han is dan ook vrijwilliger bij de Stichting Industrieel Erfgoed in Deventer. En Sied is onze partner bij de expositie in het Kunstenlab op Hemelvaartsdag. Zo is Han ook betrokken als vrijwilliger: als suppoost namens Sied.

Maar Han doet meer leuke dingen! Al eerder plaatsten we een filmpje op onze Facebookpagina van de elektrische zeepkist die hij maakte. Wat we echter niet wisten was dat hij verantwoordelijk is voor een verborgen pareltje in het Havenkwartier: het Spookjesbos!
Kijk mee naar hoe leuk dat stukje groen in het Havenkwartier is. Een paradijsje voor de kinderen uit de buurt. De ingang is naast de grijze silo. Han houdt zich aanbevolen als u nog kabouters heeft! Toegang vrij in het Sprookjesbos, maar hou alles heel!

Pop up expositie over Burgers ENR

Tijdens het Fietstival is er in samenwerking met St. Industrieel Erfgoed uit Deventer en het Deventer Verhaal, museum de Waag, een expositie georganiseerd die plaatsvindt in het Kunstenlab in het Havenkwartier.

Er zijn originele rijwielen te zien van Burgers en ook is er ander materiaal dat doet herinneren aan de geschiedenis van Burgers als eerste fietsfabriek in Nederland.

U bent van harte welkom om deze expositie te bezoeken. De toegang is gratis. Om 13 uur zal Jaap Niemantsverdriet hier een lezing houding over de geschiedenis van de wielerverenigingen in Deventer. Zelf is hij al lang lid van WSV De Zwaluwen en schreef over deze verenigingen en haar voorgangers.

 

 

 

Boek Beeldschoon Deventer met korting verkrijgbaar tijdens Fietstival

Het boek ‘Beeldschoon Deventer’ dat in het jubileumjaar Deventer 1250 jaar in 2018 uitkwam is een goede aanvulling op de gids die de deelnemers aan de Roto tweewielers kunstroute ontvangen.

De Roto tweewielers kunstroute is  een tocht van ongeveer 30 km die door prachtige stukken Deventer voert. De deelnemer ontdekt verrassende stukken, met veel ‘groen en water’. Eventueel kan de tocht in delen worden verreden. Onderweg zie je beeldende kunst die in de gids beschreven is.

De auteur van het boek is Henk van Baalen. Hij is aanwezig op het Fietstival en zal in Koffiedok, waar ook de inschrijving plaats vindt zijn boek signeren.

Deze dag is het boek daar met korting bij hem verkrijgbaar voor 20 euro.

V.l.n.r. Jan Nijland van Bella Macchina, Jan Hafkamp van Rivel Hollandia en Michel Schuil, president Lions Deventer IJsselvallei voor het pand van Bella Macchina in het Havenkwartier

Rivel/Hollandia sponsort het fietstival en verbindt naam
aan de Rivel Urban Trail

Het Deventer fietsbedrijf Bicycle Industry Group (BIG)  toont als sponsor van de Urban Trail  de nieuwste modellen van Rivel en Hollandia. Belangstellenden kunnen de fietsen bekijken en ook uitproberen. Dat kan bij Bella Macchina aan de Noordzeestraat in het Havenkwartier.  Rivel en Hollandia zijn twee van de merken merken die BIG levert.

President Michel Schuil van onze Lionsclub  is blij met de medewerking van Rivel. ‘Het is precies 100 jaar geleden dat Burgers zich als eerste Nederlandse fietsenfabriek presenteerde vanuit Deventer. Nu neemt BIG die rol min of meer over met een breed pakket fietsen; waaronder de OV-fiets. Er gebeurt veel tijdens het Fietstival en de mogelijkheid om fietsen te testen is een mooi extra onderdeel. Er is Hemelvaartsdag veel te beleven in het Havenwartier en daar past een Deventer fietsleverancier uitstekend bij. Net als trouwens ROTO Tweewielers, sponsor van de Kunstroute.’

Jan Nijland van Bella Macchina twijfelde geen moment toen de organistoren van het Fietstival hem benaderden.  Jan Hafkamp van BIG zocht een geschikte locatie om zijn Rivel- en Hollandia-fietsen zowel binnen als buiten te tonen. Ook ontvangt hij tijdens het Fietstival relaties die bovendien kunnen meedoen aan één van de onderdelen. De autowerkplaats en het buitenterrein (in combinatie met de overige ruimtes van Bella Macchina) lenen zich daar uitstekend voor. De Rivel Urban Trail start 30 mei om 10.30 uur met een eerste heat voor G-rijders. Vanaf 11.00 uur zijn overige mountainbikers aan de beurt.

Sponsor Rivel aan tafel bij sponsor Bella Macchina

 

Rivel Urbantrail krijgt vorm

Van sommige dingen konden mountainbikers slechts dromen maar tijdens de Rivel Urban Trail komen dromen uit: deze dag mag je met je MTB over de hindernissen in Burnside, dwars door Fooddock,  over sloopauto’s, gestapelde pallets en dwars door een schuimbad! Durf je een bepaald deel van het parcours niet? Geen probleem, je kunt er veilig omheen rijden.
Schrijf nu vast in! De eerste 150 deelnemers krijgen na afloop een gratis consumptie!

ROTO Tweewielers verbindt naam aan Kunstroute

Eigenaar Wilco Wolterink van ROTO Tweewielers aan de Ceintuurbaan in Deventer tekende vrijdag  16 maart een sponsorcontract met het Fietstival Deventer. De naam van het bedrijf wordt daarmee verbonden aan de Kunstroute: één van de onderdelen van het festival dat wij organiseren.

De ROTO Kunstroute start en finisht op hemelvaartsdag in het Havenkwartier. De  route voert langs bekende en onbekende kunstwerken in de gemeente Deventer.  Wilco Wolterink ziet het festival als een mooi moment om fietsliefhebbers te laten kennis maken met ROTO. ‘En ik geef een groep klanten vrijkaarten om mee te doen aan het Fietstival.’
Deelnemers kunnen voordat ze starten (of na terugkeer van de route) in het Havenkwartier genieten van de vele andere onderdelen van het festival, zoals:
* Rivel Urban Trail
* Tentoonstelling 150 jaar Fietsen
* BMX demonstraties
* Diverse lezingen (o.a. van Paralympics tot Special Olympics)

Wie mee wil doen kan nu tegen de voorintekenprijs kaarten bestellen via deze link.

 

 

Fietstival wordt een prachtig evenement

Inmiddels is een enthousiast team binnen onze club bezig met de voorbereiding van een schitterend evenement: het Fietstival op hemelvaartsdag 30 mei. Net als met de classics die we elf jaar hebben georganiseerd is het fantastisch om als club weer samen te werken aan een dergelijk evenement waar weer veel mensen plezier aan kunnen beleven en dat ook een mooi bedrag op zal leveren voor ons goede doelen. Een van de doelen die we dit jaar steunen is de G-rijders van de Zwaluwen zoals u weet. Zij zijn deze week vertrokken om deel te nemen aan de Special Olypmics. Wedstrijden waar ze zich intensief op hebben voorbereid.

Het Fietstival wordt een gevarieerd evenement: voor jong en oud, met gratis onderdelen en ritten waarvoor een bescheiden bijdrage wordt gevraagd. Maar daarvoor wordt er dan ook heel wat aangeboden: een kunstroute die u langs verrassende plekken in Deventer zal voeren en langs kunstwerken die u misschien altijd gedachteloos voorbij rijdt. U ontvangt als deelnemer een uitgebreide gids met beschrijvingen. Een urbantrail voor de mountainbikes met veel uitdagende én hilarische hindernissen, die dus ook voor het publiek de moeite waard is.

Met aandacht voor 150 jaar Burgers, de eerste fietsenfabriek in Nederland, lezingen op verschillende terreinen, demonstraties bmx en voorstellingen van het Deventer Jeugdcircus. Kortom: voor ieder wat wils.

Maak er ook een gezellige dag van en bestel vast uw kaartjes voor de urbantrail of de kunstroute! Dat kan via deze link.